dimarts, 24 de desembre del 2013

REDESCOBRIR LA SOPA D'ALL... AMB FARIGOLA



Fa temps que no mengeu sopa d’all? Ara que vol fer fred, us recomano que recupereu aquest plat tan senzill, que és una joia de la nostra gastronomia. Quins ingredients us calen?:

  • Sopa d'all amb farigola
    grans d’all
  • llesques de pa sec (millor si és integral)
  • aigua
  • oli d’oliva verge
  • sal
  • ou (opcional)
Com es fa?:
En una olla se sofregeixen els alls tallats a làmines i després el pa a daus petits. S'hi afegeix l'aigua i es deixa bullir fins que el pa sigui ben tou. S'apaga el foc, s'hi afegeix un pessic de sal i l'ou batut.

All i farigola: un tàndem excepcional
Si hi afegiu una branqueta de farigola quan apagueu el foc i la deixeu infusionar uns 2 minuts, obtindreu una sopa depurativa que us ajudarà a equilibrar l'organisme. Coneixeu les propietats medicinals d'aquesta planta aromàtica?
- És antibacteriana, antifúngica i antivírica.
- És digestiva i carminativa (ajuda a expulsar els gasos intestinals).
- Ajuda a prevenir i curar els refredats i aporta beneficis al sistema respiratori.
- Estimula les defenses de l'organisme.
- Ajuda a tonificar i a estimular el metabolisme, per això la sopa de farigola és molt recomanable en dietes d'aprimament (sempre que no s'hi posi un excés de pa, és clar).

I ja sabeu que l'all, a banda de tenir un aroma i un gust excepcionals, és un dels anomenats aliment-medicament, amb reconegudes propietats medicinals que ens pot ajudar en la prevenció i en el tractament de diverses malalties:
- és molt beneficiós per al sistema cardiovascular,
- regula el colesterol i la tensió arterial,
- és un dels aliments que es fan servir en la prevenció del càncer,
- té propietats depuratives, antivíriques i antibacterianes, per això es diu que és un "antibiòtic" natural,
- també és un bon antial·lèrgic i antioxidant.

Segur que us vindrà de gust menjar sopa d'all amb farigola (com a plat únic) per sopar el dia de Nadal o de Sant Esteve...
Ah, i si encara no sabeu què fer de primer plat en algun dels àpats de les festes, animeu-vos a fer una sopa d'all amb farigola amb alguna d'aquestes variacions "festives" que us proposo, a veure si us inspireu:
  • substituïu l'ou batut per un ou de guatlla a la planxa i afegiu-hi unes gotes d'oli de tòfona (o una mica de tòfona ratllada),
  • afegiu-hi formatge parmesà ratllat i un pessic de pebre negre,
  • afegiu-hi uns trossets de cansalada o de pernil ibèric,
  • afegiu-hi uns bolets de temporada sofregits i julivert fresc picat,
  • afegiu-hi unes escopinyes fresques (si hi voleu donar un toc una mica exòtic, combinen molt bé amb unes fulles de coriandre fresc o de gingebre fresc ratllat).
 Bones festes i salut al plat... i bon profit!

 




2 comentaris:

  1. Ostres Assumpta, quins tips que me n'he fet a casa, de menjar sopes d'all.... ;-) M'agraden molt les suggerències festives d'aquest plat. Felicitats pel blog.

    ResponElimina
  2. Gràcies, Montse! Ja saps què diuen: qui menja sopes se les pensa totes! Fins aviat.

    ResponElimina