dimecres, 11 de desembre del 2013

CUINA DE TARDOR 1: ELS MONIATOS

Avui us vull parlar d'un dels aliments estrella de la tardor: els moniatos. Ja sabeu que, per raons diverses, hauríem de procurar tornar a aprofitar els productes de temporada i si són tan interessants com aquest, encara amb més motiu. A més de ser econòmica i fàcil de preparar, es tracta d'una hortalissa que té múltiples propietats, entre les que es poden destacar les següents:
  • aporta bones dosis d'energia, per això és adequada en èpoques de fred;
  • protegeix el sistema repiratori i el digestiu, preparant els intestins i el pulmó per suportar les temperatures baixes de l'hivern,
  • conté betacarotens, substàncies antioxidants que li donen el característic to ataronjat i ens protegeixen dels radicals lliures.
Per cert, sabíeu que per aprofitar els betacarotens d'hortalisses com els moniatos i la pastanaga, entre d'altres, s'han de menjar acompanyades d'oli o algun altre tipus de greix? Les vitamines liposolubles (K, E, D i A) s'assimilen quan es prenen juntament amb greixos. Per això és millor menjar la pastanaga amb oli que no pas sense amanir. El mateix passa amb el tomàquet, la carabassa, etc.

Bé, anem al gra: avui us convido a recuperar els moniatos en els vostres plats de tardor. Val la pena que els tinguem presents més enllà de la castanyada, per això us vull suggerir unes quantes opcions:
  • Recordeu que fets al forn són un ingredient excel·lent en l'esmorzar o el berenar dels infants perquè aporten una bona dosi d'energia i són fàcils de digerir.
  • Es poden fer servir en cremes i purés de verdures, com a substituts de la patata. També es pot fer un puré de patata i moniato com a acompanyament de plats de peix o de carn.
  • Són deliciosos en estofats, ja siguin només amb verdures i hortalisses, o amb llegums, amb carn...
  • I no oblideu els típics rostits de carn amb ceba, patata i moniato.
  • Heu provat de fer truita de patata i ceba... amb moniato? Queda boníssima! Podeu substituir una part de la patata per moniato, segur que us agrada!
Salut al plat... i bon profit!








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada