divendres, 6 de març del 2015

Fruits de la mar i de la terra: gambes i carxofes



Avui fa molt bon dia i sembla que comença a fer olor de primavera... ve de gust pensar en coses bones, així que us parlaré de dos aliments que em semblen deliciosos: gambes i carxofes. A més, per xerrar de les gambes tenc l’excusa perfecta: aquest cap de setmana (7 i 8 de març) se celebra la primera edició de la Fira de la Gamba de Sóller. Així que ja ho sabeu, si teniu la sort de ser per allà a prop, podeu aprofitar per anar a veure i tastar què fan amb aquest marisc tan preuat.



Què aporten les gambes des d’un punt de vista nutricional?

  • Com pràcticament tots els peixos i mariscs, són una font excel·lent de proteïnes i tenen molt poques calories.
  • Contenen molts minerals, entre els quals destaca el zinc, que és un bon aliat de la salut de la pell, els cabells i les ungles.
  • També són una magnífica font de iode, mineral indispensable per al bon funcionament del metabolisme i especialment recomanable en casos d’hipotiroïdisme.
  • Ens ajuden a mantenir una bona salut òssia gràcies al contingut de fòsfor, magnesi i calci.

Les gambes tenen alguna contraindicació?

Cal tenir en compte que les gambes, com gairebé tot el marisc, tenen una concentració elevada d’àcid úric, per la qual cosa no són gaire recomanables per a persones que no el metabolitzin bé. En aquests casos el millor és fer exercici físic i portar una alimentació equilibrada, en què predominin les verdures i les fruites, sobretot les que contenen més vitamina C, que ajuda a metabolitzar l’àcid úric. O sigui que ho teniu ben fàcil: si sou per Sóller i feis un extra amb les gambes, podeu compensar amb les taronges i llimones que, segons diuen, són les millors del món (si en voleu saber més, al blog trobareu un parell d’entrades sobre els cítrics)

Segur que heu sentit a dir que el cap de les gambes es concentra una gran quantitat de colesterol. És cert que en tenen, però també ho és que les gambes contenen àcids grassos insaturats que, justament, impedeixen que pugi el colesterol en sang. De totes maneres, si patiu per això, teniu dues opcions: o no xuclar-ne els caps o fer una recepta com la que us propòs avui, que combina les gambes amb un altre aliment que us ajudarà a compensar l’excés de colesterol: les carxofes.

Per parlar d’aquesta flor d’hivern no fa falta cap excusa: a més de ser delicioses i molt versàtils a la cuina, les característiques nutricionals de les carxofes les converteixen en unes aliades excel·lents per mantenir un bon estat de salut. 


Per què és tan bo menjar carxofes?

  • En primer lloc, perquè ajuden i protegeixen el fetge, l’òrgan que s’encarrega, entre moltes altres coses, de desintoxicar-nos. Les carxofes estimulen l’eliminació de substàncies tòxiques i la regeneració de les cèl·lules hepàtiques.
  • També ajuden al correcte funcionament de la vesícula biliar: incrementen la secreció de bilis i eviten la formació de càlculs. Tot això, alhora, estimula i facilita els processos digestius.
  • I, com ja he esmentat abans, les carxofes disminueixen els nivells de greixos en sang. Per tant, com us deia, són molt recomanables en cas de colesterol elevat.
  • També són un bon remei per altres alteracions del fetge com ara hepatitis, icterícia... i estan molt indicades en les dietes d’aprimament.
  • I si encara us calen més motius per menjar carxofes, diuen que a l’Edat Mitjana es van prohibir als convents perquè eren afrodisíaques...

Pel meu gust, les gambes i les carxofes no necessiten gaire preparació ni acompanyaments (són bones fins i tot crues). Avui, tanmateix, us deix una recepta que he trobat en un llibre de la cuinera mallorquina Maria Taberner Tomàs: Sa cuina de Madò Maria Cullera. Trob que la combinació dels dos ingredients és excel·lent tant des d’un punt de vista nutricional com culinari, i la vinagreta que les acompanya hi afegeix un toc ben original i saborós.

Gambes i carxofes amb vinagreta

Ingredients:
12 gambes
8 carxofes
2 tassetes d’oli d’oliva
1 gra d’all
Julivert
1 ceba tendra
1/2 tòfona*
1 tomàtiga escalivada
Oli i vinagre
Sal i pebrebò (pebre negre)

*Si no us és fàcil trobar tòfona o no en voleu comprar perquè té un preu força elevat, la podeu substituir per unes gotes d’oli de tòfona, que és molt perfumat i aporta un gust ben característic.

Preparació:
Rentau i colau les gambes, salpebrau-les i reservau-les. Llevau el tronc i les fulles velles a les carxofes, tallau-les a làmines no gaire fines, salau-les i reservau-les. Amb 2 tassetes d’oli d’oliva, fregiu les gambes primer i després les carxofes. Col·locau-les en una palangana de servir; en una part, les gambes, en l’altra, les carxofes.

Feis una vinagreta amb oli, vinagre, l’all, el julivert, la tòfona picada, la ceba tendra, la tomàtiga pelada i picada, sal i una mica de pebrebò. Remenau-ho bé i ruixau les gambes i les carxofes amb la vinagreta.

Un consell: perquè les gambes conservin el sabor i la textura s’han de coure ben poc, només uns 5-10 segons per banda.


Salut al plat... i bon temps!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada