divendres, 27 de març del 2015

Cuina de primavera: espàrrecs i altres verdures de temporada



Encara fa una mica de fred però el sol ja llueix i se sent olor de primavera. L’arribada d’aquesta estació és un moment de renovació i creixement perquè aporta una energia que convida a l’obertura i el moviment. Per això, des d’un punt de vista nutricional, la primavera és una bona època per fer dejunis o depuracions que ajuden a netejar l’organisme de tot allò que hem anat acumulant durant l’hivern, època que afavoreix la interiorització i l’acumulació (menjam aliments més calòrics, sortim menys a l’exterior...).

Sembla que tot això els nostres pares, avis i rebesavis ja ho sabien i ho duien a la pràctica, encara que fos per motius que no tenien res a veure amb la salut i els bons hàbits alimentaris. Segur que heu sentit a parlar dels dies d’abstinència o de dejuni típics de la quaresma en què no es podia menjar carn o es reduïa la ingesta d’aliments.

Efectivament, per depurar l’organisme i ajudar el fetge a treballar bé es pot optar per fer un dejuni d’uns dies o una depuració (molt millor si és pautat per un especialista). En tot cas, el que és molt recomanable i beneficiós per a tothom és augmentar el consum de verdures i hortalisses de temporada i disminuir el d’aliments d’origen animal.

Una de les verdures que sovint s’empren per fer dietes depuratives i que creixen amb l’arribada de la primavera són els espàrrecs. Segons diu el refrany, al mes d’abril estaran en el millor moment: ”l’espàrrec, l’abril per mi, el maig per tu, i el juny, per ningú”. Enguany, com que ha plogut tant, ja fa dies que se’n troben molts de silvestres, que són els que concentren més nutrients i aporten més beneficis. Val la pena que ho aprofiteu i no en deixeu passar el temps!

foto: Gabriel Lacomba @lacomba

Per què va bé menjar espàrrecs?

  • La propietat principal d’aquesta verdura és la seva capacitat diürètica. Això fa que sigui molt indicada en casos d’hipertensió, de retenció de líquids i en dietes d’aprimament. S’ha de tenir en compte que les persones amb insuficiència renal els han de consumir amb precaució i moderació.
  • Els espàrrecs contenen molta fibra que ajuda a regular el trànsit intestinal i facilita la digestió. També aporten substàncies alcalines que neutralitzen l’acidesa dels aliments proteics.
  • Tenen moltes substàncies antioxidants, per la qual cosa són útils per lluitar contra els radicals lliures que acumulam a causa de l’estrès, la contaminació, la mala alimentació, etc.
  • També cal destacar-ne el contingut d’àcid fòlic, que intervé en la formació de cèl·lules i de glòbuls vermells, i de provitamina A, que ajuda a mantenir una bona visió.

Perquè pugueu aprofitar tots aquest beneficis, avui us deix una recepta tradicional que duu espàrrecs i moltes altres verdures de temporada. La recull Antoni Tugores en el seu fantàstic llibre Memòria de la cuina mallorquina. Segons explica l’autor, es tracta d’un plat que es feia a principis del segle XX, a l’antiga possessió de Monnàber (Campanet-Fornalutx), sobretot els divendres de quaresma... ben adient, doncs, per al dia d’avui. 

Freixura del divendres

Ingredients: patates; verdures variades: carxofes, coliflor, pèsols, tirabecs, faves tendres, espàrrecs, tronxos de bleda, grells (ceba tendra) amb les seves cues; fonoll tendre, oli, sal, pebrebò (pebre negre), pebre bord coent (pebre vermell picant).

Preparació: es comença fent una paellada de patata tallada a daus petits. Una vegada cuita, la reservam dins una greixonera (cassola de fang). En feim una altra amb les verdures que tinguem a l’abast (els ingredients poden variar en funció de les verdures de què disposem) incorporant-les a la paella per ordre segons el temps de cocció. Posam les verdures amb la patata i ho condimentam amb sal, pebre bord, pebrebò i el fonoll tendre tallat molt petit.

Com us deia, els nostres avantpassats, molt més connectats amb la natura que nosaltres, sabien aprofitar els aliments que tenien a l’abast en cada moment i feien receptes delicioses i saludables com aquesta. Esper que us agradi!


Salut al plat... i bona primavera!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada