dijous, 19 de març del 2015

Un tresor de la nostra cuina: salsa de calçots



Ja fa dies que ha començat la temporada de calçots però encara hi som ben a temps. Val la pena aprofitar per gaudir d’aquests germans de les cebes que, a més de ser boníssims, tenen reconegudes propietats medicinals:
  • són molt beneficiosos per a les mucoses de l’aparell respiratori, per això són útils en casos d’al·lèrgies, bronquitis i refredats;
  • a més de ser diürètics tenen propietats antibacterianes: ajuden al bon funcionament dels ronyons alhora que netegen els conductes del sistema urinari;
  • són rics en minerals, especialment en potassi, i tenen molt poques calories: són, doncs, molt recomanables per controlar la hipertensió, el colesterol i en dietes d’aprimament.

I per acompanyar els calçots no hi ha res com una bona salsa: la salsa de calçots o de romesco, una de les joies de la gastronomia catalana. Com de la majoria de salses, no se n’hauria d’abusar perquè és molt calòrica, però si la consumim amb moderació i la reservam per a ocasions especials, podrem gaudir-ne i aprofitar els beneficis que ens aporten els ingredients que conté:

  • Comencem per l’all, que és el rei de la medicina natural i preventiva. Té propietats antibacterianes, antivíriques, antifúngiques, anticoagulants i anticancerígenes. És un dels “aliments-medicament” que serveix gairebé per tot. Aprofitem-lo, doncs, que el tenim ben a l’abast.
  • Un altre dels aliments estrella de la nostra gastronomia és l’oli d’oliva, un producte que estam tan acostumats a fer servir que potser ja no li donam el valor que té. A més de les seves extraordinàries virtuts organolèptiques, l’oli d’oliva verge aporta molts beneficis a la salut cardiovascular perquè evita que els greixos de la sang s’oxidin i que les artèries s’enganxin. També conté molta vitamina E, un potent antioxidant i un bon aliat contra els processos d’envelliment de l’organisme.
  • Les avellanes i les ametlles aporten greixos saludables, que regulen els nivells de colesterol en sang; vitamina E; minerals... i tenen reconegudes propietats anticancerígenes. Per tot això val la pena relativitzar el contingut calòric d’aquests aliments i incorporar-los a la nostra alimentació diària. No n’hem d’abusar, però: amb un grapat petit (que càpiga en un puny tancat) ja n’hi ha prou.
  • Les tomàtigues, juntament amb els pebres, són els ingredients que donen color a la salsa. El responsable del seu to vermellós és el licopè, un carotè que els confereix propietats antioxidants i fa que les tomàtigues siguin un dels aliments estrella per prevenir i lluitar contra el càncer de pròstata. A més, són riques en vitamina C, E, betacarotens, flavonoides, minerals i àcid fòlic. Un consell: si voleu gaudir del gust i de les propietats medicinals de les tomàtigues menjau-les ben madures... i molt millor si són ecològiques i de temporada!

Salsa de calçots de n’Antonieta


La recepta de salsa de calçots que us deix avui és la millor que he tastat mai: la de n’Antonieta, la meva sogra. És un d’aquells tresors de la gastronomia familiar que fa il·lusió compartir i conservar. Les quantitats són per a una calçotada multitudinària: surt salsa per a unes 40 persones o més. I si us en sobra és molt bona per acompanyar altres verdures, amanides, peix... Esper que us agradi.

Ingredients:

-        La polpa de 3-4 pebres de romesco (prèviament escaldats)
-        3 kg de tomàtigues (escalivades, pelades i sense llavors)
-        300 g d’avellanes torrades
-        500 g d’ametlles torrades
-        1 cabeça d'alls escalivada
-        1 o 2 grans d'all crus
-        Mig litre d’oli d’oliva verge
-        Vinagre (un gotet)
-        Sal

Es posen tots els ingredients en un bol gros o en una olla i es trituren bé amb la batedora elèctrica. Les quantitats d’oli, de vinagre i de sal són aproximades. Convé tastar i rectificar, sobretot de sal i de vinagre.


Salut al plat... i bona salsa!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada