dimecres, 25 de febrer del 2015

APROFITAR LES PLANTES SILVESTRES: LES ORTIGUES (II)



L’altre dia, xerrant de desitjos primaverals, us vaig explicar com fer servir les ortigues a la cuina. Avui, perquè no hagueu d’esperar que passi l’hivern i pugueu aprofitar les bondats d’aquests herba durant tot l’any, em centraré en les seves propietats terapèutiques. Com a planta medicinal, l’ortiga (Urtica dioica) es coneix bé des de l’antiguitat. Diuen que els romans es flagel·laven les parts baixes amb rams d’ortiga per augmentar la virilitat (això millor que no ho proveu!), i els grecs les feien servir per combatre la tos, l’artritis, les infeccions, etc.
 
Els beneficis de prendre ortigues
Des d’un punt de vista nutricional, les ortigues destaquen pel contingut de fibra, clorofil·la, provitamina A, vitamines del grup B i minerals (ferro, calci, potassi, bor, silici...). A més, tenen altres principis actius que, juntament amb els nutrients que acabats d’esmentar, aporten múltiples beneficis a l’organisme:

  • Són remineralitzants i reconstituents, per això són útils en casos d’anèmia, debilitat general i fragilitat òssia.
  • Tenen un alt poder diürètic i estimulen l’eliminació de toxines a través dels ronyons. Estan, doncs, molt indicades quan hi ha afeccions urinàries, gota, retenció de líquids, hipertensió, etc.
  • Com que són depuratives i diürètiques, també són recomanables en casos de sobrepès acompanyat de retenció de líquids.
  • A més d’afavorir la circulació sanguínia, regulen els nivells de sucre i de greixos en sang, de manera que són unes bones aliades contra la diabetis i el colesterol.
  • Són galactògenes, és a dir, estimulen la producció de la llet materna.
  • Gràcies a les seves propietats antiinflamatòries i astringents, també es fan servir externament per tractar problemes de dermatitis, faringitis, inflamacions articulars o òssies (reuma, contractures, mal de cervicals...).
  • Les arrels d’ortiga també es fan servir en el tractament de la hiperplàsia benigna de pròstata perquè alguns dels principis actius que contenen bloquegen l’acció de les hormones implicades en l’engrandiment de la pròstata.
 
En quines formes es poden prendre les ortigues?

  • Amb les fulles i les arrels se’n fan infusions i decoccions. També es pot prendre el suc de la planta fresca.
  • Per a ús intern es comercialitza en forma d’extracte, de xarop i de tintura.
  • Per a ús extern se’n fan decoccions (banys, compreses, gargarismes, irrigacions vaginals...), alcohols de fregues (molt útil per a contractures) i també es pot fer servir el suc de la planta fresca (per exemple, aplicat en compreses sobre zones reumàtiques).
S’ha de tenir alguna precaució amb el consum d’ortigues?

Sobretot quan es prenen en forma concentrada (infusions o extractes) cal anar amb compte i consultar amb un especialista:
  • Si hi ha hipertensió arterial tractada amb fàrmacs cal vigilar amb l’ús de les ortigues com a diürètic.
  • En casos d’insuficiència renal o cardíaca, perquè es podria produir una descompensació tensional.
INFUSIÓ D’ORTIGUES, CUA DE CAVALL I CIVADA
Si voleu començar a familiaritzar-vos amb les ortigues com a planta medicinal, us propòs una infusió que també inclou el gra sencer de la civada (Avena sativa) i cua de cavall (Equisetum arvense). Aquesta barreja de plantes, a més de tenir un gust molt agradable, aporta beneficis com els següents:

  • És remineralitzant perquè conté magnesi, sillici i calci. A més, ajuda a regenerar el cartílag i a reforçar l’estructura òssia.
  • És depurativa i estimula el bon funcionament de l’organisme perquè ajuda a la desacidificació del medi intern.
  • És un bon reconstituent general.


Ingredients:
1 c.s. de civada
1 c.s. d’ortiga (fulles)
1 c.s. de cua de cavall
1 l d’aigua mineral

Ompliu un cassó amb l’aigua i, en fred, afegiu-hi les tres plantes indicades. Posau-ho al foc i quan arrenqui el bull abaixau el foc al mínim i deixau-ho bullir durant 15 min. A continuació, colau la infusió i abocau-la en un termos o en una ampolla de vidre. La podeu anar prenent al llarg del dia

Un consell: per aprofitar les propietats d’aquesta i altres infusions és recomanable no afegir-hi sucre, mel, ni altres edulcorants. A més, així podreu gaudir millor dels gustos de les diferents plantes que aneu tastant.

Esper que us agradi!

Salut al plat... i bones infusions!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada