divendres, 13 de febrer del 2015

CUINA D'HIVERN: EL FAJOL


Heu sentit a parlar de la rutina? No, no em referesc a tot allò que feim per costum i gairebé sempre de la mateix manera. Em referesc a un flavonoide que ajuda a reforçar els capil·lars i els vasos sanguinis. Avui us vull parlar d’un aliment que conté rutina i que hauríem de tenir al rebost durant l’hivern: el fajol (trigo sarraceno en castellà).


És un pseudocereal (no és de la mateixa família botànica que els cereals, però a la cuina el tractam com si ho fos) que convé molt en aquests dies de fred, especialment si pensau anar a passar el cap de setmana a la neu o si practicau esports de muntanya. De fet, és un aliment tradicional de països freds del nord d’Europa (per exemple Bretanya i Rússia) i també és molt típic a la Xina i al Japó, sobretot en l’elaboració dels fideus anomenats soba. Tot i que a casa nostra no és gaire conegut, es conrea a la Garrotxa, on tradicionalment es preparava en forma de farinetes i avui dia se’n recuperen receptes antigues i se’n promou l’ús en la cuina més creativa.


Què ens aporta el fajol?
  • És altament  nutritiu: aporta varietat de minerals (ferro, magnesi, potassi, calci, fòsfor) i proteïnes fàcilment assimilables i de gran qualitat. Convé que el tengueu en compte, doncs, si voleu seguir una alimentació més saludable, si heu decidit reduir el consum de carn o si sou vegetarians.
  • Com que és molt energètic està especialment indicat en èpoques fredes i és molt adequat per a esportistes, infants en època de creixement, dones embarassades i lactants, persones grans i convalescents.
  • També és un excel·lent aliat en èpoques de molta feina, estrès o cansament (físic o intel·lectual) perquè aporta vitalitat i ajuda a combatre la fatiga. Per aquests mateixos motius no es recomanable menjar-ne gaire a la nit.
  • El fajol també conté vitamines del grup B, per això ajuda a reforçar el sistema nerviós i pot resultar útil en casos d’ansietat o depressió.
  • El contingut de rutina del fajol fa que sigui especialment recomanable si patiu de varius, hemorràgies i altres problemes circulatoris com ara hipertensió i cel·lulitis, perquè també té propietats antiinflamatòries i antiedematoses.
  • Una altra propietat ben interessant de la rutina és que ajuda a eliminar l’excés de radiacions. Així doncs, després fer-vos radiografies animau-vos a introduir el fajol en el menú del dia.
  • Com que no conté gluten, és apte per a celíacs i, a més, és un bon aliat del sistema digestiu: neteja i reforça els intestins i ajuda a regular la gana.

Tothom pot menjar fajol?
Es recomanana que si és té febre o es presenten signes que, segons la medicina tradicional xinesa, es relacionen amb estats de “calor” s’eviti el consum de fajol. Així doncs, si soleu tenir la temperatura corporal alta, la cara vermella, patiu d’hipertensió, etc., el fajol no us convé. Així mateix, els infants petits, com que ja acostumen a tenir un bon to vital, n’haurien de menjar amb moderació.


Com es cuina el fajol?

Les formes més habituals en què trobareu el fajol són la farina (amb què es poden fer creps, pans...); diferents tipus de pasta (fideus soba i altres), i el gra sencer, que és la que trob més interessant des d’un punt de vista nutricional. Així, com que consumir el gra és la millor manera d’aprofitar-ne l’energia i els nutrients, avui us deix una recepta bàsica perquè sapigueu com heu de bullir el fajol sencer.


FAJOL EN GRA BULLIT

Ingredients:

1 part de fajol / 2 parts d’aigua

1 pessic de sal marina

Preparació:

Rentau el fajol en un colador i posau-lo en una olla amb l’aigua i la sal. Posau-lo al foc amb l’olla tapada (amb una tapa que quedi ben ajustada) i quan començi a bullir abaixau el foc al mínim. Deixau-lo, sense remenar ni destapar, fins que l’aigua s’absorbeixi (20 min. aproximadament). Quan estigui ben cuit, abocau el fajol en una safata o recipient i esponjau els grans amb una forqueta perquè no s’aferrin.


Un cop tengueu el fajol cuit estarà a punt per fer hamburgueses, mandonguilles o croquetes vegetals; per barrejar amb estofats o saltejats de verdures; per afegir a sopes o cremes; etc. 

 Amb aquest tipus de cocció també podeu fer paelles de fajol amb verdures. Després de saltejar les verdures, es sofregeixen els grans de fajol i s’hi afegeix aigua o brou vegetal en les proporcions indicades en la recepta. A continuació es tapa i es deixa coure (tapat i sense remenar).

Si heu de fer croquetes o hamburgueses i voleu, per tant, que els grans quedin una mica més cuits i tous, podeu afegir una mica més d’aigua.


Un consell: per fer aquest tipus de coccions (per absorció) de cereals és molt útil fer servir un difusor per al foc i un rellotge que ens avisi quan el temps de cocció hagi passat. D’aquesta manera evitam que se’ns cremin els cereals o que ens quedem sense aigua abans d’hora.



Salut al plat... i feliç rutina!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada