Després de molts dies
sense escriure, m’hi torn a posar amb l’inici de la primavera per recordar les
bondats d’una de les verdures que ja fa dies que ens acompanya però que encara
podrem aprofitar fins ben entrat el mes d’abril: la carxofa.
Ja sabeu que aquesta
època de l’any és un bon moment per “fer neteja” i començar dietes depuratives
o d’aprimament. Segons la medicina oriental, amb la primavera arriba el moment
de tenir cura del fetge i ajudar-lo a eliminar les toxines que pot haver
acumulat durant l’hivern i la tardor.
I què hi tenen a veure
les carxofes, amb tot això? Doncs que són unes excel·lents aliades del fetge i,
de retruc, aporten molts beneficis a tot l’organisme:
- Protegeixen el fetge i l’ajuden en les seves funcions de desintoxicació i eliminació. Per això les carxofes poden ser de gran ajuda en casos d’acne, síndrome premenstrual, al·lèrgies...
- També disminueixen els nivells de greixos en sang i, per tant, són recomanables en cas de colesterol elevat o hepatitis.
- Com que són depuratives i contenen molta fibra, són molt adequades en les dietes d’aprimament.
- També ajuden en cas de retenció de líquids perquè són diürètiques.
- Augmenten la secreció de bilis i eviten la formació de càlculs, cosa que estimula i facilita els processos digestius.
A més de ser boníssimes de gust, les carxofes
accepten preparacions culinàries molt diverses.
Com podem preparar les carxofes?
- Crues, en amanida o en carpaccio (amanides amb oli verge, llimona i sal).
- A la planxa o al forn, amb llimona i herbes.
- Saltejades amb all.
- Al vapor o bullides (acompanyades d’una salsa pesto, d’una vinagreta, de maionesa...).
- Arrebossades o fregides.
- Poden ser un bon entrant, totes soles o amb altres verdures, i també I les podem fer servir com a ingredient en truites, arrossos, plats de pasta o altres cereals (mill, quinoa...) sopes, cremes, estofats... I combinen perfectament tant amb carn com amb peix. Què més es pot demanar?
Per si encara us falten idees, avui us deix un
plat d’aquells tan bons de la cuina tradicional que combina productes de la
terra i de la mar: lluç amb cloïsses i carxofes, o carxofes amb lluç i
cloïsses, com us agradi més. Jo, ja us ho podeu imaginar, m’estim més aquesta
segona opció ;).
CARXOFES AMB LLUÇ I CLOÏSSES
Ingredients:
- Carxofes (1 per persona, sigueu generosos)
- Llimona
- Lluç a filets o a rodanxes
- Cloïsses
- Ceba
- Farina de blat de moro
- Aigua (per a 4 persones, necessitareu aproximadament 1 tassó (got) d’aigua i 1 cullerada sopera de farina)
- Oli d’oliva verge
- Sal i pebre negre
Preparació:
Rentau les carxofes, treis la part dura del
tronc i les fulles exteriors i tallau-les en vuit. Ruixau-les amb unes gotes de
suc de llimona. Sofregiu-les en una cassola de fang amb oli d’oliva a foc lent
i quan siguin una mica rosses, afegiu-hi la ceba picada, sal i pebre. Quan la
ceba sigui ben cuita, afegiu-hi els trossos de lluç i l’aigua amb la farina
diluïda (per espesseir el brou que quedi).
Deixau-ho fer xup-xup uns minuts amb
la cassola tapada per acabar de coure el peix i al final de la cocció afegiu-hi
les cloïsses. Apagau el foc i deixau-ho reposar un parell de minuts amb la
cassola tapada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada