dimarts, 1 de desembre del 2015

Aprofitem els tresors de la nostra cuina: les tàperes



Ara no és temps de collir-ne, però com que se’n fan conserves que duren tot l’any, aprofit que han inclòs les tàperes en el Registre d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears per parlar-vos d’aquest fruit tan preuat en la nostra gastronomia.

Pel que fa als usos culinaris de les tàperes, a Mallorca és típic incorporar-les en plats ben diferents, des de pa amb oli fins a guisats, com la llengua amb tàperes. En altres indrets del Mediterrani, on també són un ingredient tradicional, se solen fer servir en salses que acompanyen plats de pasta o carn, en amanides, en pizzes...

Més enllà d'aquestes tradicions de la gastronomia mediterrània, les tàperes tenen propietats medicinals que val la pena tenir en compte:
  • són aperitives, estimulen la digestió i protegeixen el fetge,
  • contenen flavonoides amb propietats antiinflamatòries que milloren la salut de les articulacions, afavoreixen el sistema cardiovascular i protegeixen contra diferents tipus de càncer per les seves propietats antioxidants.
 



En la recepta que us deix avui, les tàperes són l’ingredient principal d’una vinagreta que combina molt bé amb diferents tipus de carn (freda o calenta). Jo la faig sovint per acompanyar el pollastre que em queda quan faig brou. Així que, si sou dels que us agrada la sopa i procurau tenir brou sempre a punt, ja teniu una altra manera d’aprofitar la carn que hi poseu (no s’ha de llençar res, tot s’aprofita!). A més, aquesta salsa, com que porta altres vegetals i oli d’oliva, és una bona font de vitamines i antioxidants... deliciosa i saludable!

Vinagreta de tàpres per acompanyar carn de pollastre bullida i cabdells d'enciam


Vinagreta de tàperes amb api i ceba tendra

Ingredients:
  • 3 o 4 c.s. de tàperes
  • 1 branca petita d’api
  • 1 ceba tendra
  • 1 branca de julivert
  • 1 tomàtiga de ramellet
  • 1 c.p. de mostassa
  • Oli d’oliva
  • 1 pessic de sal

Preparació:

Netejau la ceba, l'api, el julivert i la tomàtiga i tallau-los a trossets. Posau tots els ingredients en una picadora elèctrica i triturau-los bé fins que quedin emulsionats. 

Necessitareu més o menys oli segons la textura que vulgueu obtenir. Si la salsa us queda massa espessa, podeu afegir-hi una mica d’aigua.

Si us sobra salsa, la podeu guardar en un pot hermètic a la nevera (màxim 5 dies) i així la tendreu a punt per fer-la servir en àpats diferents quan us vengui de gust: amb torrades amb alvocat, amb peixos fumats o marinats, amb amanides d’escarola o endívies, amb verdures a la planxa o al vapor (queda boníssima amb les carxofes!)...


Salut al plat... i bones tàperes!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada