Ara no és temps de collir-ne, però com que se’n
fan conserves que duren tot l’any, aprofit que han inclòs les tàperes en el
Registre d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears per parlar-vos d’aquest
fruit tan preuat en la nostra gastronomia.
Pel que fa als usos culinaris de les tàperes,
a Mallorca és típic incorporar-les en plats ben diferents, des de pa amb
oli fins a guisats, com la llengua amb tàperes. En altres indrets del
Mediterrani, on també són un ingredient tradicional, se solen fer servir en
salses que acompanyen plats de pasta o carn, en amanides, en pizzes...
Més enllà d'aquestes tradicions de la gastronomia mediterrània, les tàperes
tenen propietats medicinals que val la pena tenir en compte:
- són aperitives, estimulen la digestió i protegeixen el fetge,
- contenen flavonoides amb propietats antiinflamatòries que milloren la salut de les articulacions, afavoreixen el sistema cardiovascular i protegeixen contra diferents tipus de càncer per les seves propietats antioxidants.
En la recepta que us deix avui, les tàperes
són l’ingredient principal d’una vinagreta que combina molt bé amb diferents
tipus de carn (freda o calenta). Jo la faig sovint per acompanyar el pollastre
que em queda quan faig brou. Així que, si sou dels que us agrada la sopa i procurau
tenir brou sempre a punt, ja teniu una altra manera d’aprofitar la carn que
hi poseu (no s’ha de llençar res, tot s’aprofita!). A més, aquesta salsa, com
que porta altres vegetals i oli d’oliva, és una bona font de vitamines i
antioxidants... deliciosa i saludable!
Vinagreta de tàpres per acompanyar carn de pollastre bullida i cabdells d'enciam |
Vinagreta de tàperes amb api i ceba tendra
Ingredients:
- 3 o 4 c.s. de tàperes
- 1 branca petita d’api
- 1 ceba tendra
- 1 branca de julivert
- 1 tomàtiga de ramellet
- 1 c.p. de mostassa
- Oli d’oliva
- 1 pessic de sal
Preparació:
Netejau la ceba, l'api, el julivert i la tomàtiga i tallau-los a trossets. Posau tots els ingredients en una picadora elèctrica i triturau-los bé fins que quedin emulsionats.
Necessitareu més o menys oli segons la textura
que vulgueu obtenir. Si la salsa us queda massa espessa, podeu afegir-hi una
mica d’aigua.
Si us sobra salsa, la podeu guardar en un pot
hermètic a la nevera (màxim 5 dies) i així la tendreu a punt per fer-la servir en àpats diferents
quan us vengui de gust: amb torrades amb alvocat, amb peixos fumats o marinats,
amb amanides d’escarola o endívies, amb verdures a la planxa o al vapor (queda
boníssima amb les carxofes!)...
Salut al plat... i bones tàperes!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada