dijous, 24 de desembre del 2015

Per festes (també) més verdures i fruites de temporada



Segurament les verdures i les fruites no són els ingredients que primer us vénen al cap quan pensau què menjareu durant les festes de Nadal. Tanmateix, des de Salut al plat us vull proposar que, també en aquests dies en què ens reunim al voltant de la taula i la gastronomia té tant protagonisme en la majoria de cases, les verdures i les fruites estiguin presents en tots els àpats.

Val la pena recordar que les verdures, les hortalisses i les fruites haurien de constituir la base de la nostra alimentació, fins i tot (o, millor dit, sobretot) quan és festa.


  • Des d’un punt de vista nutricional, ens aporten energia, vitamines, minerals, fibra...

  • Tenen propietats medicinals que ens ajuden a equilibrar l’organisme i a mantenir un bon estat de salut.

  • Si parlam de preparacions culinàries, només que tenguem una miqueta d’imaginació, podem trobar moltíssimes i delicioses possibilitats.

  • I a part dels beneficis que ens aporta a la salut, convé recordar altres bons motius per moderar el consum de productes animals i augmentar el de vegetals: és més econòmic, més ecològic i més sostenible (ja sabeu que és important consumir productes de proximitat i, sempre que sigui possible, ecològics).


Avui, en lloc de proposar-vos la recepta d’un plat concret, us deix una llista de preparacions en què les hortalisses i les fruites de temporada són protagonistes. Algunes són entrants, d’altres poden servir d’acompanyament per a carn o peix o de plat principal (si voleu compensar l’excés del dinar fent un soparet lleuger), n’hi ha que es poden menjar com a postres o també com a entrant, en podeu fer versions... Esper, doncs, que aquestes propostes us agradin i us inspirin.

- Sopa de ceba o d’all amb farigola.

- Crema de carabassa amb bolets.

- Crema de nap o de xirivia.

Crema de xirivia

 - Crema de porros i patata (vichissoise).

- Amanida d’escarola (amb all sofregit, panses i pinyons).

- Amanida d’escarola amb poma i api.

- Amanida d’escarola amb magrana i ruca.

- Carxofes al vapor amb salsa de fruita seca.

- Carxofes saltejades amb all i romaní.

- Coliflor al vapor amb salsa de tahin (puré de sèsam).

- Xips de moniato o de xirivia.

- Puré de nap (o de xirivia) i patata.

- Puré de moniato/ moniato al forn/ al vapor.

- Magrana amb taronja i menta.

- Taronja amb canyella.

- Poma saltejada (o al forn) amb gingebre o canyella.

- Sorbet de mandarina amb menta.

- Sorbet de llimona amb gingebre.


Els cítrics aporten vitamines, minerals i ajuden a pair

   Salut al plat... i bones festes!





1 comentari: