dilluns, 23 de novembre del 2015

Cuina de tardor-hivern: recomanacions nutricionals per al fred



Fa quatre dies que anàvem amb màniga curta però avui ja han caigut els primers flocs de neu als Pirineus i també en alguns indrets de la Serra de Tramuntana... Ja ha arribat el fred! I diuen que demà encara en farà més, així que és un bon moment per recordar alguns consells que us ajudaran a estimular el sistema immunitari i a evitar refredats i grips.

Què hem de menjar quan fa fred?
  • Aquests dies convé potenciar l’ús d’alguns aliments que nodreixen i reforcen l’organisme. Són especialment interessants el sèsam negre, les algues i el miso. Aquest darrer, a més de ser molt nutritiu, escalfa el cos i manté la flora bacteriana en bon estat. Quan fa fred és millor emprar el hatcho miso, que podeu incorporar en brous vegetals o de peix, i també en cremes o purés de verdura.
  • Hortalisses com l’escarola, el nap, l’api, la col, la xirivia, el bròquil, la carabassa, el moniato..., ens ajuden a seguir una dieta equilibrada (que ja sabeu que s’ha de basar en verdures i fruites de temporada) i aporten antioxidants, vitamines i minerals que ens nodreixen i estimulen el sistema immunitari. I que no faltin l’all i la ceba, amb reconegudes propietats medicinals preventives i curatives.
  • I pel que fa a les fruites, ara ja vénen les taronges, les mandarines, les aranges... amb tots els beneficis antioxidants i immunoestimulants de les seves vitamines. Ah, i no us oblideu de les llimones, que podeu fer servir per amanir, en infusions, en liquats, etc. Podeu trobar més informació sobre els cítrics en dues entrades de Salut al plat de gener del 2015, en què parl de les llimones i les taronges, respectivament.



  • És un bon moment per incrementar el consum de cereals integrals, que aporten escalfor, energia i són molt nutritius. Quan fa fred els més adequats són l’arròs integral de gra curt, el mill, la civada, la quinoa i el fajol (especialment adequat per als dies més freds).
  • I no us oblideu de consumir greixos de bona qualitat: oli d'oliva verge, de llavors sense refinar, fruita seca, llavors... Són una bona font d'energia, antioxidants, vitamines i minerals i també ajuden a assimilar millor els nutrients d'altres aliments.
  • També és molt recomanable fer servir herbes i espècies com la farigola, el romaní, el gingebre, la nou moscada, la canyella i el clau. Són digestives i us ajudaran a evitar i combatre constipats. Si un dia agafau fred, preparau una infusió barrejant algunes d’aquestes espècies o incorporau-les a un brou, ja veureu com tot d’una entrau en calor!
Llimona, all, farigola, cardamom... bons aliats contra el fred


Com hem de cuinar quan fa fred?


Pel que fa a les preparacions culinàries i estils de cocció més adequats, és el moment de fer brous, sopes, estofats... i altres plats que demanen coccions i foc lent (verdures i peix al vapor, rostits al forn, guisats de llegum amb hortalisses...).

Això no vol dir que hagueu de deixar de menjar amanides: si trobau que fa massa fred, les podeu fer amb la verdura escaldada o cuita al dente. Una altra bona opció és afegir-hi espècies o condiments que ajudin a escalfar (pebre negre, gingebre, curry...).

I perquè la fruita no resulti tan freda i sigui més fàcil de digerir, també li podeu donar un toc d’escalfor coent-la o condimentant-la: pomes o peres al forn, al vapor o saltejades; taronges amb canyella; magranes o plàtans amb gingebre ratllat...

I procurau tenir a mà infusions d'herbes i espècies que us aniran molt bé per mantenir l'organisme ben hidratat, fer passar el fred i millorar els símptomes de possibles constipats i grips.

I recordau que diuen que els refredats tarden set dies a curar-se si anam al metge... i una setmana si no hi anam!


Salut al plat... i bons dies de fred!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada