Per felicitar-vos les festes us
deixo una recepta ben senzilla i tradicional que us ajudarà a compensar els
possibles excessos dels àpats de Nadal. Es tracta d’una sopa d’all típica de Banyalbufar, un poblet situat a la Serra
de Tramuntana. A Mallorca aquesta mena de sopes s’anomena pancuit perquè es fan amb pa que s’escalda o es fa bullir.
Aquest plat és ideal per
equilibrar el menú dels dies de festa: per exemple, podeu fer la sopa a la nit,
com a plat únic, si heu fet un dinar massa abundant. També és molt adequada per
als dies freds, perquè si la serviu ben calenta aporta escalfor i ajuda a
prevenir i combatre els refredats tan típics de l’hivern.
De sopes d’all en trobareu
tantes versions com vulgueu però crec que val la pena incorporar aquest pancuit
banyalbufarí al receptari habitual perquè, a més de ser un plat deliciós, conté hortalisses de temporada que ens aporten beneficis molt interessants.
COM ENS BENEFICIA AQUESTA SOPA D'ALL?
Recordem les virtuts d’un dels
ingredients principals d’aquest pancuit, l’all,
que els egipcis ja feien servir fa 5.000 anys per les seves propietats
medicinals. És un revitalitzant excel·lent, és antitumoral i conté un gran
nombre d’oligoelements com el ferro, el seleni, el magnesi, el sofre i el calci.
Destaca, també, perquè conte substàncies antibacterianes, antifúngiques i
antivíriques, per això és tan recomanable en aquesta època de l’any.
La ceba és un altre ingredient estrella d’aquest plat: conté moltes
vitamines i minerals, és antioxidant, afavoreix el bon estat de la flora
intestinal i és un gran depuratiu. A més, també ajuda a regular els nivells de
glucosa en sang i se n’han pogut comprovar les propietats anticancerígenes.
Aquesta recepta també inclou
altres verdures de temporada que són molt recomanables: les carxofes, que són depuratives i ajuden
a mantenir el fetge en bon estat, i la col-i-flor,
que, com les altres hortalisses de la seva família (les crucíferes), té
reconegudes propietats anticancerígenes, ajuda a desintoxicar l’organisme i
estimula el sistema immunitari.
PANCUIT (SOPA D’ALL) AMB VERDURA
- ceba
- all
- aigua
- carxofa
- col-i-flor
- oli d’oliva verge extra
- sal marina
- sopes de pa
- ou (opcional)
Talleu la ceba i l’all
ben menuts, afegiu-hi un pessic de sal i sofregiu-los. Quan estiguin ben
daurats afegiu aigua i quan bulli tireu-hi les carxofes i la col-i-flor
tallades a trossets. Porteu-ho un altre cop a ebullició i deixeu-ho coure entre
5 i 10 minuts (recordeu que per mantenir les propietats de la verdura és millor
que no sigui excessivament cuita). Quan la verdura estigui a punt, afegiu el pa
i l’ou i escaldeu-los.
SALUT AL PLAT... I BONES FESTES!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada