dijous, 25 de desembre del 2014

CUINA D'HIVERN: SOPA D'ALL DE BANYALBUFAR



Per felicitar-vos les festes us deixo una recepta ben senzilla i tradicional que us ajudarà a compensar els possibles excessos dels àpats de Nadal. Es tracta d’una sopa d’all  típica de Banyalbufar, un poblet situat a la Serra de Tramuntana. A Mallorca aquesta mena de sopes s’anomena pancuit perquè es fan amb pa que s’escalda o es fa bullir.

Aquest plat és ideal per equilibrar el menú dels dies de festa: per exemple, podeu fer la sopa a la nit, com a plat únic, si heu fet un dinar massa abundant. També és molt adequada per als dies freds, perquè si la serviu ben calenta aporta escalfor i ajuda a prevenir i combatre els refredats tan típics de l’hivern.

De sopes d’all en trobareu tantes versions com vulgueu però crec que val la pena incorporar aquest pancuit banyalbufarí al receptari habitual perquè, a més de ser un plat deliciós, conté hortalisses de temporada que ens aporten beneficis molt interessants.

COM ENS BENEFICIA AQUESTA SOPA D'ALL?

Recordem les virtuts d’un dels ingredients principals d’aquest pancuit, l’all, que els egipcis ja feien servir fa 5.000 anys per les seves propietats medicinals. És un revitalitzant excel·lent, és antitumoral i conté un gran nombre d’oligoelements com el ferro, el seleni, el magnesi, el sofre i el calci. Destaca, també, perquè conte substàncies antibacterianes, antifúngiques i antivíriques, per això és tan recomanable en aquesta època de l’any.

La ceba és un altre ingredient estrella d’aquest plat: conté moltes vitamines i minerals, és antioxidant, afavoreix el bon estat de la flora intestinal i és un gran depuratiu. A més, també ajuda a regular els nivells de glucosa en sang i se n’han pogut comprovar les propietats anticancerígenes.

Aquesta recepta també inclou altres verdures de temporada que són molt recomanables: les carxofes, que són depuratives i ajuden a mantenir el fetge en bon estat, i la col-i-flor, que, com les altres hortalisses de la seva família (les crucíferes), té reconegudes propietats anticancerígenes, ajuda a desintoxicar l’organisme i estimula el sistema immunitari.

PANCUIT (SOPA D’ALL) AMB VERDURA


  • ceba
  • all
  • aigua
  • carxofa
  • col-i-flor
  • oli d’oliva verge extra
  • sal marina
  • sopes de pa
  • ou (opcional) 
Talleu la ceba i l’all ben menuts, afegiu-hi un pessic de sal i sofregiu-los. Quan estiguin ben daurats afegiu aigua i quan bulli tireu-hi les carxofes i la col-i-flor tallades a trossets. Porteu-ho un altre cop a ebullició i deixeu-ho coure entre 5 i 10 minuts (recordeu que per mantenir les propietats de la verdura és millor que no sigui excessivament cuita). Quan la verdura estigui a punt, afegiu el pa i l’ou i escaldeu-los.

SALUT AL PLAT... I BONES FESTES!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada