Sabíeu que consumir
fruits del bosc i plantes o herbes del lloc on vivim és una de les
millors maneres de cuidar la salut a través de l’alimentació? Durant aquest mes
de desembre encara sou a temps de trobar una de les fruites silvestres de
temporada: les arboces. També anomenades arboços
o cireres d’arboç, aquestes fruites creixen
en arbustos (que es poden arribar a fer arbres de 3 i 4 metres d’alçada)
característics dels boscos mediterranis i del sud-oest d’Irlanda.
Com passa amb moltes
altres espècies silvestres (tàperes, espàrrecs, fonoll marí, verdolaga...) de
la zona del Mediterrani, la cuina tradicional les ha incorporat en diferents
preparacions. Encara que no tenen una gran tradició culinària en el conjunt del
Països Catalans, les arboces són molt habituals a Mallorca, on sobretot se’n
fan confitures i melmelades.
També se solen
menjar directament, acabades de collir de l’arbre. Si aneu a passejar pel bosc,
a més de beneficiar-vos de les propietats medicinals d’aquesta fruita, també fareu
salut fent exercici a l’aire lliure, allunyant-vos de l’estrès i gaudint de la
natura.
Podeu trobar
arboces en molts boscos i garrigues de Mallorca, però si sou a prop de la Serra
de Tramuntana o teniu ocasió d’anar-hi, no ho dubteu: sortiu a caminar pels seus
magnífics paratges i segur que encara trobareu arboces, que solen madurar fins
a finals de desembre. A més, sembla que avui ha començat a nevar als punts més
alts de la Serra, així que podreu gaudir d’un paisatge únic de tardor-hivern.
Quins beneficis ens
aporten les arboces?
- Com la majoria de fruits de tardor, aquestes cireres contenen moltes antioxidants, que ens ajuden en la prevenció i el tractament de problemes com el colesterol alt, la hipertensió i malalties coronàries.
- A més, també contenen vitamina C i substàncies antivirals que contribueixen a evitar alteracions típiques d’aquesta època com refredats, al·lèrgies i grips.
- Les fulles, i també els fruits, són un bon remei per a les infeccions urinàries perquè són diürètiques i tenen propietats bactericides. Com que també són astringents, els gargarismes amb infusió de fulles d’arbocera són útils per al mal de coll i les angines.
Hem de tenir alguna
precaució?
- Com que contenen molts tanins, les arboces s’han de consumir amb mesura si es tenen problemes d’estomac, perquè poden produir una certa irritació.
- També convé tenir precaucions si es pateix acidesa estomacal, perquè la poden incrementar.
- Les fruites madures tenen un cert contingut d’etanol i, com indica el segon component del nom científic de la planta Arbutus unedo (que vol dir ‘només un’), no se’n poden menjar gaires perquè poden produir una certa embriaguesa.
Com les podem
preparar?
- A més de les tradicionals confitures d’arboces, també es fan servir per aromatitzar licors i elaborar vinagres.
- Podem incorporar aquestes fruites a pastissos o coques (tant per decorar-los, com a dins la mateixa massa).
- Barrejades amb altres fruites per fer amanides o macedònies.
- En sucs o liquats naturals.
- En batuts de iogurt, tipus lassi.
Recordeu que pel que fa a l’alimentació, seguir els ritmes estacionals de la vegetació és molt important per aprofitar-ne els beneficis i tenir cura de la salut. I, més enllà del que mengeu, gaudiu dels paisatges de la Serra de Tramuntana per alimentar l’esperit... “mens sana in corpore sano”.
Salut al plat... i
bon final de tardor!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada