dimarts, 30 de desembre del 2014

CUINA D'HIVERN: PER CAP D'ANY, SOPA DE CEBA



Encara no sabeu què fareu demà per sopar? Us proposo un entrant deliciós i molt nutritiu: SOPA DE CEBA AMB OUS DE GUATLLA I TÒFONA NEGRA.

Ara que ja fa fred i tenim els Pirineus i la Serra de Tramuntana ben emblanquinats, segur que us vindrà de gust començar el sopar de cap d’any amb un entrant ben calentet. I com que de receptes de sopa de ceba n’hi ha moltes versions, us en proposo una de ben festiva, perquè la darrera nit de l’any s’ho val. Els ous de guatlla i la tòfona li donen un gust i un aroma molt especial. Segur que us encantarà!

Ingredients:
- cebes (aproximadament 1 per cap)
- sal marina
- oli d’oliva verge extra
- aigua filtrada o mineral
- 1 fulla de llorer
- llesquetes de pa torrat
- ous de guatlla (1 per cap)
- tòfona negra
- sal marina

Preparació:
Peleu les cebes i talleu-les a llunes ben fines. Sofregiu-les en una olla amb un raig d’oli i un bon pessic de sal. Quan estiguin ben daurades, afegiu-hi l’aigua i el llorer. Porteu-ho a ebullició i deixeu-ho bullir a foc lent fins que la ceba sigui ben cuita i tova.

Una mica abans d’emplatar (us recomano que feu servir bols una mica amples), poseu les llesques de pa torrat dins una safata (tantes llesques com comensals). Fregiu els ous de guatlla i poseu-ne un damunt de cada torrada. A continuació ratlleu una mica de tòfona a sobre de cada ou. Just abans de menjar, serviu la sopa ben calenta dins els bols i poseu una torrada amb ou i tòfona al bol de cada un dels comensals.

No cal dir que els ouets i la tòfona ratllada converteixen una sopa ben senzilla i saludable en un plat de festa deliciós. Aquest entrant, a més, és molt adequat per als sopars d’hivern perquè escalfa l’organisme i prepara el sistema digestiu. 

Voleu més raons per fer aquest plat? Hi tornem a trobar un dels ingredients estrella de la cuina mediterrània, tant per la seva versatilitat i les aplicacions gastronòmiques, com pels beneficis que ens aporta: la ceba. Recordem algunes de les seves propietats:

- regula els nivells de colesterol i de glucosa
- ajuda a prevenir malalties cardiovasculars
- és remineralitzant i ajuda a combatre la osteoporosi
- manté la flora intestinal en bon estat
- és antioxidant i antitumoral
- és diürètica i depurativa

I per si la recepta no us acaba d’encaixar en els vostres plans, aquí teniu altres versions festives de la sopa de ceba:

Si no teniu tòfona a mà o no en voleu comprar perquè trobeu que té un preu excessiu, la podeu substituir per algun altre bolet (els camagrocs o els shiitake hi queden molt bé). En aquest cas, els podeu tallar ben petits, els sofregiu amb una mica d’all i julivert i els incorporeu a la sopa al darrer moment.

Tòfona negra
Una altra opció és substituir la tòfona amb formatge parmesà ratllat, que afegireu, també, a l’últim moment. En aquest cas, també podeu fregar les torradetes amb una mica d’all.


Ja veureu que amb un entrant com aquest no us caldrà fer un segon gaire abundant. Per si us calen idees, enguany jo optaré per un pica-pica: amanida amarga (escarola, créixens, ruca) amb una vinagreta agredolça; una mica de salmó fumat amb salsa de iogurt i anet, i un parell (mallorquí) de gambes a la planxa.









Espero que comenceu bé l’any i que el 2015 sigui molt millor.


Salut al plat... i bon any!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada