dimarts, 20 de maig del 2014

CUINA DE PRIMAVERA (2): UNA ALTRA AMANIDA MOLT NUTRITIVA

Avui hi posarem llenties... Sabíeu que hauríem de menjar llegums 2 o 3 cops per setmana?

I això no és cap moda d'ara; de fet, els llegums eren un ingredient ben present en la dieta mediterrània i en la nostra tradició culinària. Malauradament, com ha passat amb moltes altres coses, no vàrem saber mantenir aquesta tradició i el famós "tall" (que habitualment era més aviat un acompanyament, fins i tot dels mateixos llegums) va passar a ser l'ingredient principal i imprescindible en tots els àpats. Per això ara resulta que consumim un excés de proteïna, especialment d'origen animal, i que aquest abús ens pot provocar tota mena d'alteracions: obesitat, sobrecàrrega hepàtica i renal, colesterol, malalties cardiovasculars, etc.
 Per això val la pena que tornem a la dieta mediterrània ben entesa, a mesurar una mica més el consum d'aliments animals i a donar prioritat als vegetals, que són més saludables i, a la llarga, ens aporten molts beneficis. En el cas dels llegums, val la pena recordar que:
- a més de proteïnes, ens aporten hidrats de carboni, minerals i vitamines,
- també contenen fibra, que ajuda a regular el trànsit intestinal i a prevenir malalties com el càncer de colon,
- també són uns bons aliats en la regulació del colesterol i en la prevenció de malalties cardiovasculars,
- com la soja, els llegums contenen fitoestrògens, substàncies que protegeixen l'organisme d'alguns canvis hormonals, especialment dels que es produeixen durant la menopausa (que poden provocar alguns tipus de càncer, osteoporosi, colesterol, etc.)

Així doncs, animeu-vos a fer l'amanida de llenties que us proposo, en què també podreu gaudir dels beneficis, els gustos i els colors d'altres aliments de temporada que valen molt la pena.

AMANIDA DE LLENTIES AMB MADUIXES, RAVES I CIREROLS 
Ingredients:
  • llenties
  • 1 fulla de llorer
  • 1 tros d'alga kombu
  • maduixes
  • cirerols (tomàquets cherry)
  • raves



Per a la salsa:
  • fulles de menta fresca
  • nous pelades
  • oli d'oliva verge
  • 1 gra d'all
  • aigua
  • sal
Preparació:
Netegeu les llenties i poseu-les en una olla amb aigua freda, una fulla de llorer i un tros d'alga kombu. Quan siguin cuites (segons la classe, tarden entre 20-30 min.) escorreu-les bé i deixeu-les refredar. Quan les llenties siguin fredes, renteu les maduixes, els cirerols i els raves i talleu-los a trossets. Posseu-los dins un bol i barregeu-los amb les llenties. Amaniu-ho amb la salsa (que podeu fer mentre es couen les llenties) i barregeu-ho bé.

Per fer la salsa:
Renteu les fulles de menta i poseu-les en un recipient amb les nous, l'oli, l'aigua, l'all i la sal. Tritureu-ho bé amb la batedora elèctrica. Les quantitats dels ingredients poden variar segons si la salsa us agrada més clara o més espessa.
 

Variacions: podeu substituir les nous per pinyons o llavors de sèsam torrades. En comptes de menta hi podeu posar alfàbrega.

Recomanacions:
  • Afegiu un tros d'alga kombu sempre que bulliu llegums: fa que les fibres dels llegums s'estovin i que siguin més fàcils de digerir.
  • Aprofiteu per coure més quantitat de llenties (en un recipient adequat, es guarden bé a la nevera uns 4 dies) i les tindreu a punt per un altre dia: les podeu fer saltejades amb arròs integral, amb verdures, en sopes o purés...
  • Podeu fer més quantitat de salsa i guardar-la en un pot de vidre tancat. Aprofiteu-la en altres amanides, plats de pasta, verdures...


Salut al plat... i bons llegums!







I

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada