I amb aquesta estació també
arriba el moment ideal per menjar pèsols, una hortalissa deliciosa i plena de
nutrients que estarà en plena temporada fins al mes de maig.
Per què són tan bons els pèsols?
- Si tenim en compte els nutrients que ens aporten, els pèsols són una de les verdures més completes que hi ha perquè -a més de vitamines (B, C i betacarotens) i minerals (àcid fòlic, ferro, zinc, fòsfor...)-, contenen proteïnes. En realitat pertanyen a la família de les lleguminoses però quan són frescos s’assemblen més a les verdures.
- Els pèsols són especialment rics en vitamines del grup B, especialment en B1 o tiamina. Aquestes substàncies són essencials per al bon funcionament del sistema nerviós: ajuden a dormir bé i a millorar l’estat d’ànim. Per tant, convenen molt a persones que pateixen estrès mantingut o que tenen dificultats per relaxar-se o descansar bé
Pesolera de can Pep |
- Com que aporten grans quantitats de fibra soluble regulen els nivells de colesterol, milloren l’estat de la flora intestinal i el funcionament del sistema digestiu.
- A més, també contenen substàncies
que afavoreixen la circulació sanguínia i redueixen el risc de patir infarts i
embòlies.
- Els hidrats de carboni que contenen els pèsols regulen els nivells de sucre en sang, de manera que estabilitzen els nivells de glucosa i aporten sensació de sacietat.
Com convé cuinar els pèsols?
Per aprofitar-ne bé els nutrients
i conservar-ne la textura i el gust, com passa amb la majoria de les verdures, s’han
de coure molt poca estona (que quedin cruixents). El millor, doncs, és escaldar-los
o bullir-los un parell de minuts. Així que ja ho sabeu, si voleu fer pèsols amb
patates, bulliu bé les patates i afegiu els pèsols al final de la cocció!
Per no passar-vos en coure’ls, escaldau
els pèsols i després incorporau-los a saltejats de verdures, arrossos, sopes,
pastissos, flams de verdura... Hi podeu afegir espècies i herbes aromàtiques al
gust: els pèsols combinen molt bé amb all, ceba tendra, pebre negre, menta,
moraduix, llorer, etc.
Un cop escaldats, queden boníssims
saltejats i barrejats amb altres ingredients com, per exemple, ou dur, pernil
salat, cansalada, botifarra negra o botifarró, sobrassada, algues, fruita seca
o llavors, etc. N’hi ha per triar i remenar...
Els pèsols frescos i ben tendres
són deliciosos crus, en amanides. Combinen molt bé amb maduixes (també molt
primaverals) i enciam o ruca, per exemple. També hi podeu afegir peixos fumats
o algun formatge fresc o mató.
Cal recordar que els pèsols
congelats perden més de la meitat dels nutrients que contenen. Així doncs, és
molt recomanable aprofitar-los ara, que n’és temporada. Si teniu temps, la
millor opció és comprar-los amb clovella i pelar-los.
Si demanau als petits de
la casa que us ajudin, segur que s’ho passaran bé i aprendran a valorar més aquest
aliment... i si no teniu petits, sempre podeu prometre un bon àpat primaveral a
qui us vulgui donar un cop de mà.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada