dijous, 28 de maig del 2015

Cuina tradicional: la millor coca de trempó



Hi tornam amb un plat ben tradicional de la cuina mallorquina, la coca de trempó, i (avui sí!) us en deix la recepta que faig servir i que vaig descobrir gràcies al llibre Les cuineres de Binissalem de Miquel Àngel Barrios, un recull valuosíssim de receptes tradicionals de les cases d’aquest poble de Mallorca. Com passa amb la majoria de plats de cuina tradicional, de receptes de coques de verdura n’hi ha moltes versions però la que us escric avui és “la millor de totes”; sí, sí, ho heu llegit bé... aquest és justament el títol que duu la recepta d’aquesta massa de coca en el llibre de Barrios, títol amb què, no cal dir-ho, estic totalment d’acord.

Si no coneixeu el llibre de Barrios, sobretot si sou mallorquins (i de tant en tant feis alguna coca de verdura) segurament us sorprendrà el fet que en aquesta recepta la pasta porti un ou sencer, ingredient que no se sol fer servir per elaborar aquesta mena de coques. Des de petita n’he menjat moltes, de coques de verdura i de trempó, i ja de gran també n’he fet un parell (mallorquí, clar) però des que vaig descobrir aquesta recepta no n’he fet servir cap altre. És molt fàcil de fer i boníssima, la massa queda molt suau i lleugera, ja us ho dic: la millor.

Trempó
El trempó és una amanida típica de Mallorca que es fa amb ceba blanca, tomàtiga i pebre verd. La massa amb què es fa la coca de trempó també serveix per a qualsevol de les coques que es fan amb altres verdures o hortalisses (amb bledes o espinacs, amb pebre vermell, amb ceba...).

A més de ser deliciosa, la coca de trempó és una excusa perfecta per menjar més verdura fresca. La podeu fer de primer plat, per berenar, per sopar... I és una bona manera d’introduir la verdura en el menú dels més petits, que la solen trobar boníssima. Precisament l’altre dia na Carme va tenir la gran idea de demanar-me que li fes una coca de trempó perquè se’n va d’excursió. Clar, ella ja l’ha tastat i sap com n’és de bona!

Doncs sí, aquesta mena de coques són un recurs excel·lent per portar fora de casa i fer que els àpats siguin més variats i equilibrats. I si, a més, teniu la sort de menjar-la devora la mar i en bona companyia, com farà na Carme aquest dies, ja no podreu demanar res més.

Massa per fer coca de trempó (o de verdures)



Ingredients: 

- 3/4 de got d'oli d'oliva
- 1/2 got d’aigua
- 1 culleradeta de sucre
- 1 culleradeta de llevat en pols
- 1 ou sencer
- La farina fluixa que agafi

Amb aquestes quantitats, si estirau bé la pasta (les coques bones tenen la pasta ben primeta), en teniu per fer dues coques grosses (de la mida d’una llauna de forn).
 
Preparació:
Foneu el sucre amb l’aigua i, un cop fos, afegiu-hi l’oli i l’ou. Barrejau el llevat en pols i la farina i incorporeu-los a la mescla fins que agafi el punt de pasta tova que es pugui estendre bé dins la llauna i no es trenqui. La base ha de quedar prima i ha de cobrir la llauna sencera.

La base ha de quedar ben prima i estirada (sense que es trenqui)

Un cop enllestida aquesta part, al damunt hi posarem el trempó (que ja tendrem preparat). Amb el forn calent, enfornarem la coca a uns 170-200 graus i durant aproximadament mitja hora. La traurem quan la pasta i la verdura estiguin ben daurades.

Per fer el trempó: netejau i tallau a trossos petits cebes blanques, pebres verds i tomàtigues madures (les quantitats poden variar segons el vostre gust, però procurau ser generosos: 3 o 4 pebres verds, 3 cebes mitjanes i uns 800g de tomàtigues). Amaniu-ho bé amb oli d’oliva i sal (també hi podeu posar pebre negre) i deixau-ho reposar mentre feis la pasta. Abans de posar-lo damunt la pasta, escorreu el trempó perquè la base no quedi massa humida.

Coca de trempó ("la millor de totes")

Salut al plat... i bones coques!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada