Hi tornam amb un plat ben tradicional de la
cuina mallorquina, la coca de trempó,
i (avui sí!) us en deix la recepta que faig servir i que vaig descobrir gràcies
al llibre Les cuineres de Binissalem
de Miquel Àngel Barrios, un recull valuosíssim de receptes tradicionals
de les cases d’aquest poble de Mallorca. Com passa amb la majoria de plats de
cuina tradicional, de receptes de coques de verdura n’hi ha moltes versions
però la que us escric avui és “la millor de totes”; sí, sí, ho heu llegit bé...
aquest és justament el títol que duu la recepta d’aquesta massa de coca en el
llibre de Barrios, títol amb què, no cal dir-ho, estic totalment d’acord.
Si no coneixeu el llibre de Barrios, sobretot
si sou mallorquins (i de tant en tant feis alguna coca de verdura)
segurament us sorprendrà el fet que en aquesta recepta la pasta porti un ou
sencer, ingredient que no se sol fer servir per elaborar aquesta mena de
coques. Des de petita n’he menjat moltes, de coques de verdura i de trempó, i ja
de gran també n’he fet un parell (mallorquí, clar) però des que vaig descobrir
aquesta recepta no n’he fet servir cap altre. És molt fàcil de fer i boníssima,
la massa queda molt suau i lleugera, ja us ho dic: la millor.
Trempó |
El trempó és una amanida típica
de Mallorca que es fa amb ceba blanca, tomàtiga i pebre verd. La massa amb què es fa la coca de trempó també serveix per a qualsevol de les coques
que es fan amb altres verdures o hortalisses (amb bledes o espinacs, amb pebre
vermell, amb ceba...).
A més de ser deliciosa, la coca de trempó és una
excusa perfecta per menjar més verdura fresca. La podeu fer de primer plat, per berenar,
per sopar... I és una bona manera d’introduir la verdura en el menú dels més
petits, que la solen trobar boníssima. Precisament l’altre dia na Carme va
tenir la gran idea de demanar-me que li fes una coca de trempó perquè se’n va d’excursió. Clar, ella ja l’ha tastat i sap com n’és de bona!
Doncs sí, aquesta mena de
coques són un recurs excel·lent per portar fora de casa i fer que els àpats
siguin més variats i equilibrats. I si, a més, teniu la sort de menjar-la devora
la mar i en bona companyia, com farà na Carme aquest dies, ja no podreu demanar
res més.
Massa
per fer coca de trempó (o de verdures)
Ingredients:
- 3/4 de got d'oli d'oliva
- 1/2 got d’aigua
- 1 culleradeta de sucre
- 1 culleradeta de llevat en pols
- 1 ou sencer
- La farina fluixa que agafi
- 1 culleradeta de sucre
- 1 culleradeta de llevat en pols
- 1 ou sencer
- La farina fluixa que agafi
Amb aquestes quantitats, si estirau bé la pasta (les coques bones tenen la pasta ben primeta), en teniu per fer dues coques grosses (de la mida d’una llauna de forn).
Preparació:
Foneu el sucre amb l’aigua i, un cop fos, afegiu-hi l’oli i l’ou. Barrejau el llevat en pols i la farina i incorporeu-los a
la mescla fins que agafi el punt de pasta tova que es pugui estendre bé dins la
llauna i no es trenqui. La base ha de quedar prima i ha de cobrir la llauna
sencera.
La base ha de quedar ben prima i estirada (sense que es trenqui) |
Un cop enllestida aquesta part, al damunt hi
posarem el trempó (que ja tendrem preparat). Amb el forn calent, enfornarem la
coca a uns 170-200 graus i durant aproximadament mitja hora. La traurem quan la
pasta i la verdura estiguin ben daurades.
Per fer el trempó: netejau i tallau a trossos petits cebes
blanques, pebres verds i tomàtigues madures (les quantitats poden variar segons
el vostre gust, però procurau ser generosos: 3 o 4 pebres verds, 3 cebes
mitjanes i uns 800g de tomàtigues). Amaniu-ho bé amb oli d’oliva i sal (també
hi podeu posar pebre negre) i deixau-ho reposar mentre feis la pasta. Abans de
posar-lo damunt la pasta, escorreu el trempó perquè la base no quedi massa humida.
Coca de trempó ("la millor de totes") |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada