dimecres, 27 de maig del 2015

Cuina de primavera-estiu: crema freda de cogombre



Voleu estar més guapos per dins i per fora? Si és així, no dubteu a aprofitar una de les hortalisses més refrescants que tenim de temporada: els cogombres. Ara que les temperatures començaran a pujar, els cogombres són una excusa excel·lent per incrementar (si és que encara no ho heu fet) el consum de verdura fresca en els àpats de cada dia.
  

Per què va bé menjar cogombres?


  • Són refrescants i hidratants; ideals, doncs, quan comença a fer calor perquè ajuden a regular l’organisme i fan que ens adaptem millor a l’augment de temperatures.
  • Són molt depuratius i ajuden a eliminar toxines. Afavoreixen el trànsit i la salut intestinal perquè contenen un enzim que facilita la digestió de les proteïnes i neteja els budells. Per això us ajudaran a estar millor per dins i també per fora (si teniu els budells sans la pell estarà més radiant i saludable). Molt recomanables, doncs, si patiu restrenyiment!
  • Aporten vitamines (especialment C i E), clorofil·la i minerals com el silici, que són bons aliats de la salut de la pell. El consum de cogombre sencer o de suc de cogombre va bé per combatre l’acne i altres erupcions o processos inflamatoris de la pell.
  • Són prou coneguts els usos tòpics del cogombre: els emplastres de cogombre ratllat aplicat damunt la cara us ajudaran a tenir una pell més maca; les rodanxes de cogombre a sobre dels ulls van bé quan estan inflamats o irritats; els suc de cogombre alleuja les cremades, especialment si són produïdes pel sol.
  • A més, els cogombres tenen poquíssimes calories, per això són un aliment molt adequat en les dietes d’aprimament.

Quina és la millor manera de consumir els cogombres?

 

Per aprofitar al màxim les propietats medicinals d’aquesta hortalissa convé menjar-la sencera, amb la pell (per això és recomanable que sigui de producció ecològica).

- Els cogombres es poden afegir a amanides de tot tipus (d’arròs, de llegums, de pasta, de vegetals...), a liquats de vegetals, a sopes fredes... fins i tot en la gastronomia oriental es fan servir cuits, en sopes calentes.

- També són molt bons sols: només cal tallar-los a rodanxes, col·locar-los dins un plat i amanir-los amb una mica de sal i (opcionalment) un raig d’oli (a mi m’agraden molt amb oli de sèsam!).

- Els cogombres preparats amb sal o vinagre (pickles) són una bona manera de consumir-los per aprofitar-ne les propietats digestives. Si els compreu fets, convé assegurar-vos que només porten ingredients naturals i que no contenen sucre ni additius (com ara glutamat monosòdic o potenciador del sabor).

Avui us propòs una crema de cogombre, molt fàcil de fer i súper refrescant. És ideal com a primer plat en els dies de calor; va bé per hidratar-se i recuperar-se després de fer exercici físic, i també la podeu incloure en el menú si feis algun règim d’aprimament.

Crema freda de cogombre


Ingredients:

  • 2 o 3 cogombres
  • Aigua (la quantitat d’aigua és variable segons si voleu que la crema sigui més o menys espessa)
  • 1 iogurt natural (preferiblement de cabra)
  • 1 gra d’all o all deshidratat en pols
  • Fulles de menta fresca o d’alfàbrega
  • Un raig d’oli d’oliva verge
  • Sal i pebre (opcional)


Preparació:

Rentau bé els cogombres i tallau-los a trossos. Posau-los dins la batedora de got (també podeu fer servir la batedora de braç) juntament amb els altres ingredients i triturau-ho bé. Abocau la crema dins un bol i rectificau de sal i pebre. Si us agrada ben fresca, la podeu posar una estona a la nevera. Bon profit!

Salut al plat... i bon temps de calor!



 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada