dimecres, 21 de gener del 2015

APROFITEM UN DELS TRESORS DE LA NOSTRA CUINA: LES LLIMONES


Moltes vegades ens costa valorar les coses bones que ens envolten perquè les tenim massa a l’abast. Jo crec que amb les llimones ens passa això: estan incorporades a la nostra cultura gastronòmica i culinària, i (tant si vivim en un entorn rural com urbà) formen part del nostre paisatge habitual, de manera que ja no els tenim la consideració que es mereixen. Val la pena recordar que les llimones sempre han estat (i encara són) un dels ingredients estrella de molts remeis naturals, tal com es reflecteix en refranys populars com aquests:

- Aire, sol, all i llimona, poca feina al metge dóna.
- No hi ha medecina més bona que ceba, all i llimona.
- Suc de llimona, medecina bona.
- Llimona i all, metges al carall
foto: @lacomba
Entre les propietats medicinals de les llimones podem destacar:
·         aporten vitamines i minerals
·         tenen un alt poder depuratiu i desintoxicant
·         són alcalinitzants (ajuden a equilibrar el PH de l'organisme)
·         reforcen el sistema circulatori
·         estimulen el sistema immunitari
·         tenen propietats antioxidants i anticancerígenes
·         contribueixen a la bona salut del sistema digestiu
 ..................................................
Un dels remeis casolans més populars fets a base de llimona és el sèrum casolà (que pot substituir perfectament el que venen a les farmàcies). Segur que us serà molt útil, sobretot aquests dies, que hi ha passa de grip de panxa.

Ingredients:
1l d’aigua mineral
el suc d’1 llimona
un pessic de sal marina (sense refinar)
½ c. p. de bicarbonat
2 c. s. de sucre integral

Es dissolen tots els ingredients en l’aigua i es va prenent durant tot el dia.

Aquest remei evita la deshidratació de l’organisme perquè ajuda a recuperar els minerals i l’aigua que es perd en casos de vòmits i diarrea. És molt adequat per als infants, perquè són més sensibles a la pèrdua de líquids.

Podeu fer servir aquesta mateixa preparació com a beguda isotònica durant o després de l'esport o d'activitats físiques intenses. Resulta més barata i natural que les begudes d’aquesta mena que podeu trobar als supermercats. Si en voleu variar el gust, hi podeu afegir suc de taronja o de poma, una mica de mel o una mica més de sucre. Ja veureu com us ajuda a recuperar-vos!

Com podem consumir les llimones per aprofitar-ne els beneficis?

A l’hivern no és gaire recomanable beure suc de llimona perquè ens refredaria massa, és millor que el reservem per a l’estiu. Quan fa fred, una bona manera d’aprofitar-ne els beneficis és prendre mig got d’aigua tèbia amb suc de llimona en dejú. A més d’aportar vitamines i minerals, aquest remei ajuda a depurar l’organisme i a mantenir la salut del sistema digestiu. Un consell: perquè no desgasti l’esmalt dental és recomanable  beure-ho amb palleta.

També podeu afegir suc de llimona o trossos de llimona a moltes preparacions culinàries: plats a base de peix o de pollastre, amanides vegetals o de fruites, liquats o sucs naturals, sorbets, etc.

I, com ja us vaig comentar en parlar de les taronges, aprofiteu-ne la pell. La pell de llimona conté molts olis essencials que destaquen per les seves propietats antioxidants i fa aquella olor tan agradable que, si la ratlleu, us permetrà aromatitzar amanides, infusions, sucs, etc.

Sabíeu que els olis essencials de la llimona també ajuden a millorar l’estat d’ànim?. Si algun dia esteu tristos o baixos de moral, podeu ensumar llimones o optar per una solució que potser us resultarà més pràctica i eficaç: aconseguir una ampolleta d’oli essencial de llimona i fer servir un cremador o un difusor d’olis essencials.

Recordeu que, sobretot si n’aprofiteu la pell, és important que siguin ecològiques. De llimones, en podeu trobar arreu però les millors del món són les de Sóller... o això diuen. 

Salut al plat... i sol, i llimones!

1 comentari: