Moltes vegades ens costa valorar les coses bones que ens envolten perquè les tenim massa a l’abast. Jo crec que amb les llimones ens passa això: estan incorporades a la nostra cultura gastronòmica i culinària, i (tant si vivim en un entorn rural com urbà) formen part del nostre paisatge habitual, de manera que ja no els tenim la consideració que es mereixen. Val la pena recordar que les llimones sempre han estat (i encara són) un dels ingredients estrella de molts remeis naturals, tal com es reflecteix en refranys populars com aquests:
- Aire, sol, all i
llimona, poca feina al metge dóna.
- No hi ha
medecina més bona que ceba, all i llimona.
- Suc de llimona,
medecina bona.
- Llimona i all,
metges al carall
· aporten vitamines i minerals
·
tenen un alt poder depuratiu i
desintoxicant
· són alcalinitzants (ajuden a
equilibrar el PH de l'organisme)
·
reforcen el sistema circulatori
·
estimulen el sistema immunitari
·
tenen propietats antioxidants i
anticancerígenes
·
contribueixen a la bona salut del
sistema digestiu
..................................................
Un dels remeis
casolans més populars fets a base de llimona és el sèrum casolà (que pot substituir perfectament el que venen a les
farmàcies). Segur que us serà molt útil, sobretot aquests dies, que hi ha passa
de grip de panxa.
Ingredients:
1l d’aigua mineral
el suc d’1 llimona
un pessic de sal marina (sense refinar)
½ c. p. de bicarbonat
2 c. s. de sucre integral
Es dissolen tots els ingredients en l’aigua i es va
prenent durant tot el dia.
Aquest remei evita
la deshidratació de l’organisme perquè ajuda a recuperar els minerals i l’aigua
que es perd en casos de vòmits i diarrea.
És molt adequat per als infants, perquè són més sensibles a la pèrdua de líquids.
Podeu fer servir aquesta
mateixa preparació com a beguda
isotònica durant o després de l'esport
o d'activitats físiques intenses. Resulta més barata i natural que les
begudes d’aquesta mena que podeu trobar als supermercats. Si en voleu variar el
gust, hi podeu afegir suc de taronja o de poma, una mica de mel o una mica més
de sucre. Ja veureu com us ajuda a recuperar-vos!
Com podem consumir les llimones per aprofitar-ne els
beneficis?
A l’hivern no és
gaire recomanable beure suc de llimona perquè ens refredaria massa, és millor
que el reservem per a l’estiu. Quan fa fred, una bona manera d’aprofitar-ne els
beneficis és prendre mig got d’aigua tèbia amb suc de llimona en
dejú. A més d’aportar vitamines i minerals, aquest remei ajuda a depurar l’organisme
i a mantenir la salut del sistema digestiu. Un
consell: perquè no desgasti l’esmalt dental és recomanable beure-ho amb palleta.
També podeu afegir suc de llimona o trossos de llimona a moltes
preparacions culinàries: plats a base de peix o de pollastre, amanides vegetals
o de fruites, liquats o sucs naturals, sorbets, etc.
I, com ja us vaig
comentar en parlar de les taronges, aprofiteu-ne la pell. La pell de llimona conté molts olis essencials que destaquen per les seves propietats antioxidants i fa aquella olor tan agradable que, si la ratlleu, us
permetrà aromatitzar amanides, infusions,
sucs, etc.
Sabíeu que els olis
essencials de la llimona també ajuden a millorar
l’estat d’ànim?. Si algun dia esteu tristos o baixos de moral, podeu
ensumar llimones o optar per una solució que potser us resultarà més pràctica i eficaç:
aconseguir una ampolleta d’oli essencial de llimona i fer servir un cremador o un
difusor d’olis essencials.
Recordeu que,
sobretot si n’aprofiteu la pell, és important que siguin ecològiques. De llimones,
en podeu trobar arreu però les millors del món són les de Sóller... o això diuen.
Salut al plat... i sol, i llimones!
Tomo nota, gracias.
ResponElimina