dimarts, 16 de setembre del 2014

COMENCEM EL CURS AMB BONS PROPÒSITS: MILLORAR ELS HÀBITS ALIMENTARIS FAMILIARS


L'inici del curs escolar, com el començament de l'any, és un bon moment per fer canvis i plantejar-se bons propòsits. Com que aquests dies els infants són els protagonistes i com que l'alimentació té un paper fonamental en el seu desenvolupament (físic, mental i emocional) des de Salut al plat us vull animar a millorar els hàbits alimentaris familiars.

Sé que molts pares pateixen per si els seus fills mengen prou bé... i encara pateixen més per la falta de temps per comprar i cuinar. Es tracta de planificar i organitzar-se i, a poc a poc, anar introduint petits canvis que  us permetran menjar millor i gestionar la intendència familiar de forma més eficaç. Si us hi poseu amb ganes segurament d'aquí a uns mesos ja no haureu de patir tant per la falta de temps... encara que feu els mateixos horaris que ara. Us animeu a intentar-ho? Aquí teniu un grapadet de recomanacions perquè hi aneu pensant i us acabeu de decidir:
  1. ­ Per començar, és molt important que en els àpats que es fan a casa tots els membres de la família mengin el mateix. Cuinar una cosa diferent per a cadascú o que es pugui triar com al restaurant no té cap raó de ser; fins i tot és contraproduent si entenem que l'alimentació forma part de l'aprenentatge dels infants.  Hi ha dues excepcions: els nens més petits de 2 anys (que encara no mengen "de tot")  i les persones que pateixen alguna patologia que els obligui a seguir una dieta específica o restrictiva.
  2. ­ És molt útil fer un menú setmanal (o, com a mínim, de dilluns a divendres) que us servirà tant per menjar millor com per guanyar temps en el dia a dia i per planificar la compra. Procureu que sigui equilibrat i que en cada àpat inclogui varietat de nutrients, de gustos, de textures, de colors...
  3. ­ Un cop tingueu clar què menjareu durant la setmana, feu una compra grossa que us permeti abastir-vos de la majoria d'ingredients o de productes que necessiteu (si no teniu temps d'anar a comprar, avui dia trobareu mercarts i supermercats que us portaran la comanda a casa).
  4. ­ I si dubteu de si el menú que plantegeu és equilibrat o si no us en sortiu a l'hora de planificar-lo, poseu-vos en mans d'un especialista que us pugui ajudar. La veritat és que una de les feines més agraïdes que faig a la consulta és, justament, la d'ensenyar a menjar, amb tot el que implica. Hi ha una cosa segura: si voleu que els vostres fills mengin bé, heu de començar per menjar bé vosaltres; allò que diuen de predicar amb l'exemple.
  5. ­ Ah! I sempre que pugueu seieu a taula amb els nens, i gaudiu del menjar i parleu... És un dels millors regals que els podeu fer!
Salut al plat... i bon començament de curs!

2 comentaris:

  1. Hola Assumpta! M'han semblat molt oportunes les teves paraules, ja que, com a persona que treballa en una escola, et puc assegurar que molta gent es queda espantada quan els dius que els seus fills han de menjar d'asseguts i sense mirar la tele. Dit això, ja sobren les paraules! Hi ha molta feina a fer, no creus? Una abraçada i fins aviat!!!!

    ResponElimina
  2. Gràcies pel teu comentari, Teresa! Sí que en tenim, de feina per fer... i és important que hi hagi gent com tu que des de l'escola es preocupi pels més petits. Fins aviat!

    ResponElimina