Avui és dijous gras o dijous llarder (de
llard, 'greix'), és dia de menjar botifarres, coques de llardons i truites.
Es tracta, evidentment, d’àpats amb un alt contingut de greix, però un dia és
un dia i cal aprofitar dates com aquesta per gaudir de les joies de la gastronomia
popular. Un dels plats estrella d’avui és la truita de botifarra, que es fa
tant amb botifarra d’ou com amb botifarra negra. Us proposo que per sopar
proveu de fer la TRUITA DE BOTIFARRA NEGRA AMB ALLS TENDRES I JULIVERT. I si
teniu temps, afegiu-hi PATATA I MONIATO a parts iguals (fregiu-los abans, clar,
com si féssiu una truita de patata). El moniato hi dóna una dolçor que combina
molt bé amb els altres ingredients, de gust més contundent.
Ara bé, ja sabeu que no cada dia és festa i que
si voleu seguir una dieta equilibrada, convé reduir la ingesta de greixos
saturats, que són els que ens aporten els embotits com la botifarra. Però de greixos n’hem de menjar perquè el
nostre organisme els necessita per a funcions ben diverses que van des de la
regulació de la temperatura corporal fins al funcionament adequat del sistema
cardiovascular, hormonal o neuronal. El que cal, doncs, és menjar greixos
saludables (encara que sense abusar, és clar), com, per exemple, els que ens
aporten les fruites seques (nous, ametlles, pinyons, anacards...) i les llavors
(de sèsam, de gira-sol, de carabassa...).
Com alternativa a la tradicional truita de
botifarra, avui us proposo una TRUITA DE
LLAVORS DE GIRA-SOL I CARABASSA que, si us fa el pes, podeu incorporar al
vostre menú setmanal. És molt fàcil i ràpida de fer, ideal per sopar o per quan
tingueu pressa. També és molt adequada per als infants, perquè aporta proteïnes de
molt bona qualitat, minerals, vitamines i greixos saludables.
Sabíeu que, a més d’aportar àcids grassos, les
llavors de gira-sol són una bona font de vitamina E i, consumides de forma
regular, poden reduir el risc de patir problemes cardiovasculars? I que les
llavors de carabassa contenen molt de zinc, molt beneficiós per al sistema
immunitari i per al sistema reproductor masculí?
Per fer la truita, només cal que bateu els ous, que hi afegiu un
pessic de sal, un grapat de llavors de cada tipus i, si us agrada, una mica de
julivert o de coriandre trinxat. Jo també hi poso un gra d’all trinxat (que
sofregeixo abans) o alls tendres. Per aprofitar al màxim els nutrients que aporten les llavors i potenciar-ne el gust, convé torrar-les en una paella (antiadherent, sense oli) remenant constantment durant uns minuts (2-3).
Ja veureu que queda una textura cruixent molt
agradable. Ah, i un altre dia proveu d’afegir-hi algues (nori o wakame)... ja em direu què us ha semblat.
Salut al plat... i bon dijous gras!
Salut al plat... i bon dijous gras!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada