divendres, 17 de gener del 2014

CUINA D'HIVERN 1: ALIMENTS PER REFORÇAR I PREVENIR


Diuen que ja ha començat l’epidèmia de grip, així que convé que ens posem les piles i reforcem al màxim el sistema immunitari per no posar-nos malalts. Si volem aprofitar els beneficis que els aliments ens poden aportar en aquest sentit, a més de seguir una dieta equilibrada, cal que adaptem els hàbits alimentaris a l’estació de l’any per poder suportar bé els dies més freds i evitar els encostipats.

Hauríem de procurar nodrir-nos amb aliments que ens escalfin i ens reforcin, i no oblidar d’aportar una bona dosi de substàncies antioxidants. Per aconseguir-ho, convé que incloguem ingredients com els que us proposo a continuació en la dieta diària:
  •  Sèsam negre i algues, que són molt nutritius, plens de minerals, i ajuden a reforçar l’organisme. Els podeu afegir a sopes, cremes, amanides, saltejats...
  • Miso, que manté la flora bacteriana en bon estat, és molt nutritiu i escalfa el cos. Us recomano que a l’hivern feu servir el miso més fosc: el hatcho. El podeu incorporar en brous vegetals o de peix, i també en cremes o purés de verdura. Recordeu que per aprofitar les seves propietats l’heu d’afegir al final de la cocció, no ha de bullir.
    N'hi ha prou amb mitja culleradeta de miso per a 2 o 3 tasses de brou
  • Espècies com el gingebre, la nou moscada, la canyella i el clau, que a més de ser digestives i tenir propietats medicinals diverses, ajuden a evitar i a combatre els refredats, perquè generen escalfor. Si un dia agafeu fred, feu-vos una infusió barrejant algunes d’aquestes espècies o incorporeu-les a un brou, ja veureu com entreu en calor!
  • Hortalisses com l’all i la ceba, que són aliments estrella per les seves reconegudes propietats medicinals tant preventives com curatives.
  • Altres verdures de temporada com l’escarola, el nap, l’api, la col, la xirivia, el bròquil..., que a més d’aportar-nos antioxidants, vitamines i minerals, ens nodreixen i ajuden a estimular el sistema immunitari.
  • Fruites de temporada com taronges, mandarines, aranges... que ara estan en el millor moment i ens permetran aprofitar els beneficis antioxidants i immunoestimulants de les seves vitamines. Ah, i no us oblideu de les llimones, que podeu fer servir per amanir, en infusions, en liquats, etc. 
  • Cereals integrals, que aporten escalfor, energia i són molt nutritius. A l’hivern els més adequats són l’arròs integral de gra curt, el mill, la civada, la quinoa i el fajol (que es pot reservar per als dies més freds).
De totes maneres, com que els virus són molt difícils de controlar, si seguiu aquests consells i tot i així agafeu la grip, penseu que segurament us serviran per recuperar-vos més aviat... i que no haureu fet feina endebades perquè haureu millorat els vostres hàbits alimentaris.
All, ceba i llimona: un bon tàndem contra grips i refredats

Salut al plat... i abrigueu-vos bé!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada