Ja
era hora de tornar a engegar el blog... al final, el dia tan gris que fa avui m’ha
inspirat per cercar una mica de llum i de color, així que he aprofitat les
darreres tomàtigues de la temporada
i he fet un plat amb un dels meus ingredients preferits: el bacallà.
Potser
perquè la pluja de tardor em fa sentir certa enyorança, i també perquè em costa
una mica deixar enrere l’estiu, se m’ha acudit combinar un dels productes
estrella de la nostra horta, amb el toc mariner del bacallà i una altra preparació
ben mediterrània: la salsa pesto. La veritat és que ha sortit un
plat deliciós, que és molt saludable i facilíssim de preparar.
Normalment
els menjars i les combinacions d’ingredients amb colors vius indiquen que tenim
una bona concentració de vitamines. Ja sabeu que les tomàtigues, sobretot si
són ben madures, contenen substàncies antioxidants que ens protegeixen dels
radicals lliures i, per tant, del càncer. Per exemple, el licopè, molt abundant
en aquesta hortalissa, és un dels millors aliats contra el càncer de pròstata.
Com
que els beneficis de la tomàtiga s’aprofiten molt més quan l’acompanyam de
greixos (saludables, és clar!), la combinació amb el pesto és perfecta. Les nous, els pinyons i l’oli d’oliva amb què elaboram
aquesta salsa aporten substàncies que afavoreixen el sistema cardiovascular i
són una font excel·lent de minerals i antioxidants.
I no ens oblidem de l’all,
un altre ingredient indispensable del pesto,
omnipresent en la nostra gastronomia i amb propietats medicinals ben reconegudes:
aporta oligoelements (ferro, magnesi, seleni, sofre, etc.), és revitalitzant i
té propietats anticancerígenes. A més, conte substàncies antibacterianes,
antifúngiques i antivíriques, per això és tan recomanable en aquesta època de
l’any per prevenir i curar refredats i grips.
L’alfàbrega
fresca, a més de tenir una aroma i un gust inconfusibles, aporta frescor al
plat i facilita la digestió. Entre altres virtuts, aquesta planta aromàtica
beneficia el sistema digestiu i estimula el bon funcionament de les vies
urinàries.
I,
per acabar la llista de bondats d’aquest plat, hem de parlar del bacallà que, a
més d’aportar-nos proteïnes d’alta qualitat, té molt poc greix i ens
proporciona iode, fòsfor, vitamina B12...
- Bacallà dessalat i esqueixat
- Tomàtigues madures
- Salsa pesto*
Preparació:
Posam
els trossets de bacallà esqueixat en una safata. Ratllam les tomàtigues i les
barrejam amb el bacallà. Hi afegim el pesto
per damunt.
*Per fer el pesto necessitam nous, pinyons, alfàbrega fresca, all, oli d’oliva
verge i sal. Trituram tots els ingredients fins que obtinguem uns salsa
homogènia. Si volem que no quedi molt densa, hi podem afegir una mica d’aigua.
Per estalviar temps, va
bé fer més quantitat de pesto i guardar-lo a la nevera en pots hermètics que
podrem fer servir en altres plats.
Variacions: si no tenim tomàtigues
fresques de temporada, aquest plat també és bo amb tomàtiga de conserva
casolana.
Salut
al plat... i bona tardor!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada